LASIK: Wat je moet weten over de oogchirurgie
Degenen die last hebben van een visuele beperking maken normaal gesproken gebruik van een bril of contactlenzen om hun zicht te corrigeren. Er zijn echter steeds meer mensen die een operatie willen ondergaan, en ze proberen LASIK. Lees hier waar de procedure over gaat en waar je op moet letten.Inhoud
- Wat is LASIK?
- Hoe werkt LASIK precies?
- Hoe lang duurt het om te herstellen van LASIK?
- Is LASIK veilig?
- Wat zijn de nadelen van LASIK oogchirurgie?
- Hoeveel kost LASIK?
- LASIK vs. PRK: Welke oogoperatie is beter?
Wat is LASIK?
De term LASIK staat voor „laser-assisted in situ keratomileusis“. Deze populaire zicht correctie chirurgie wordt sinds de jaren negentig toegepast. De correctie wordt bereikt met een speciale laser die het hoornvlies hervormt met als doel de kracht van de scherpstelling te veranderen.1Bij bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie) of astigmatisme lijkt de omgeving meestal wazig en onscherp. Bij deze vormen van ametropie is de refractiekracht van het oog niet optimaal. Objecten kunnen niet scherp op het netvlies worden afgebeeld. De LASIK-techniek verandert de refractiekracht van het hoornvlies zodanig dat wazig zicht wordt gecorrigeerd. Zo kan het licht dat door het hoornvlies reist, het netvlies achter in het oog raken. Helder zicht is weer mogelijk zonder bril of contactlenzen.2
Chirurgische ingrepen die gericht zijn op het verbeteren van de kracht van het oog om te focussen, worden refractieve chirurgie genoemd.
Hoe werkt LASIK precies?
Bij goed zicht zijn de beelden gericht op het netvlies achter in je oog. Bij een visuele beperking worden de beelden uiteindelijk op een andere plaats gefocust, wat resulteert in een wazig zicht.
Hier zie je hoe het licht foutief de voorkant van het netvlies raakt in bijziendheid.
Bron: Fashion Eye Center
LASIK lasers komen in het spel voor deze visuele defecten. Ze veranderen het
hoornvlies in die mate dat het licht zich op het netvlies richt zoals het zou
moeten wanneer dit gezond is. De herformulering van het hoornvlies wordt bereikt
door middel van een laser. In het hoornvlies wordt een klepje gemaakt, waaronder
de laser op het oog wordt gericht.3
De stappen van de operatie:4
Zoals bij alle andere ooglasermethoden moet de visuele scherpte vóór de LASIK-operatie ten minste één jaar stabiel zijn gebleven. Er mogen geen oogaandoeningen (bijv. staar of netvliesaandoeningen) aanwezig zijn.
Een ooglaseroperatie kan 15 tot 30 minuten duren, afhankelijk van het type operatie en het individuele voorschrift van de patiënt.
Voordat de arts de laser gaat gebruiken, wordt het oog verdoofd met een lokaal verdovingsmiddel, zodat je tijdens de ingreep zelf niets voelt.
De chirurg snijdt eerst een dun stukje van het hoornvlies eraf. De dokter draait deze „flap“ vervolgens opzij als een boekomslag.
De diepere lagen van het hoornvlies worden vervolgens met behulp van een laserstraal afgevlakt (bij bijziende patiënten) of verdiept (bij patiënten met een verziendheid). De ultraviolette lichtstraal verwijdert deze microscopische hoeveelheden weefsel van het hoornvlies, zodat het licht nauwkeuriger op het netvlies wordt gericht. Bijziendheid en verziendheid zijn niet de enige problemen die met een laser kunnen worden behandeld. Excimerlasers kunnen ook het astigmatisme corrigeren door een onregelmatige hoornvlies weer zijn normale vorm te geven.
Na de operatie wordt de klep weer teruggevouwen. Hij groeit vanzelf terug. Het hoornvlies verliest echter zijn mechanische weerstand. Dit kan niet worden veranderd door moderne methoden.
Het goede nieuws: De laser is een zeer milde methode om het zicht te verbeteren. Er zijn geen zwachtels of hechtingen nodig.
Hoe lang duurt het om te herstellen van LASIK?
In de meeste gevallen van ooglaseroperaties keert het zicht enkele uren na de
operatie terug.
Na verloop van tijd zullen je ogen geleidelijk verbeteren. Het is dus mogelijk om enkele dagen na de operatie weer aan het werk te gaan en je dagelijkse routine te volgen. Wat je echter gedurende een bepaalde periode moet doen, is je ogen elke dag zorgvuldig te reinigen en sportactiviteiten te vermijden.
Veel patiënten klagen over droge ogen een vreemd gevoel
na de operatie. Bovendien zijn er 's nachts schitteringen die je zozeer kunnen
beïnvloeden dat ze niet meer kunnen rijden. Storende lichtverschijnselen,
zogenaamde halo's, treden ook regelmatig op na LASIK operaties. Deze symptomen
verdwijnen meestal binnen de eerste drie maanden. Wanneer de correcties echter
meer dan vijf dioptrieën bedragen, kunnen de schitteringseffecten en
halo's blijven bestaan.5
De symptomen na LASIK:
- Ongemak tijdens de eerste paar dagen, zoals lichte irritatie en lichtgevoeligheid
- Halo's en schittering in omgevingen met weinig licht
- Droge ogen
- Wazig zicht
- Verminderde zichtscherpte
In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn deze problemen tijdelijk en
verdwijnen ze volledig binnen drie tot zes maanden.
Is LASIK veilig?
We kunnen die vraag met een duidelijk ja beantwoorden. Dit is te wijten aan het extreem lage risico op complicaties van de operatie.6
De resultaten van de moderne LASIK-operatie, gemeten in termen van zichtscherpte, refractieve resultaten en patiënttevredenheid, zijn nu geanalyseerd. Een team van onderzoekers van refractiechirurgiecentra in de VS en Duitsland heeft 97 LASIK-studies onderzocht die tussen 2008 en 2015 zijn gepubliceerd. Zo werden de resultaten van bijna 68.000 oogoperaties geëvalueerd.
En de evaluatie is consistent positief.
- 98.6 procent van de ogen die +/- 1.0 dioptrie hadden van de beoogde refractieve uitkomst.
- En het belangrijkste, 98.8 procent van de patiënten gaf aan tevreden te zijn met de LASIK resultaten.7
Wat zijn de nadelen van LASIK oogchirurgie?
Een operatie kan nooit risicoloos zijn. Hoe groter de visuele afwijking, hoe
groter de kans op bijwerkingen. Over het algemeen wordt de laserbehandeling
gebruikt bij patiënten met weinig, middelmatige en hoge bijziendheid (zie
hieronder), met een lage verziendheid (tot +4 dioptrie) en bij astigmatisme.
Let er echter op dat hoge myopie een zogenaamde progressieve stoornis is, d.w.z.
dat bijziendheid na enkele jaren weer terugkomt, zelfs na een succesvolle
operatie met een laser.
De drie vormen van bijziendheid (myopie):
- Myopie simplex (tot –3D)
- Myopie modica (-3,25 tot –6,0D)
- Myopie gravis (boven –6D) = progressief
Bovendien zijn er andere beperkingen, bijvoorbeeld als het hoornvlies erg dun is en daarom niet geopereerd moet worden. Als het oog eenmaal geopereerd is, wordt het hoornvlies verdund en kan het geen tweede operatie meer ondergaan.
Daarom kunnen chirurgische oplossingen worden aanbevolen, vooral wanneer de ogen geen contactlenzen verdragen of wanneer je weigert een bril te dragen.
Een ding dat je in gedachten moet houden is dat alle oogartsen een bril dragen en geen gebruik maken van gezichtscorrecties zoals LASIK. Dat is natuurlijk met een reden en komt omdat operaties altijd bepaalde risico's met zich meebrengen. Bovendien kunnen ze niet ongedaan worden gemaakt.
Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de veiligheid van de operatie en de gevolgen ervan voor je zicht. Als je vragen of twijfels hebt, kun je het beste een oogarts raadplegen die je vragen over LASIK zal beantwoorden.
Hoeveel kost LASIK?
Het vooruitzicht van beter zicht en het verdwijnen van een bril of contactlenzen maakt LASIK voor veel mensen zeer aantrekkelijk. De operatie is echter niet echt goedkoop. Afhankelijk van de ernst van de visuele beperking, welke chirurg je kiest en welke technologie hij of zij gebruikt, moet je tussen de 800 en 1000 euro per oog betalen. Vaak is in de prijs inbegrepen de eigenlijke operatie, de pre- en postoperatieve zorg en een vervolgprocedure, indien de eerste LASIK oogchirurgie een bijsturing vereist.9
De factoren die de prijs beïnvloeden:10
- De mate van zichtcorrectie: LASIK oogchirurgie is meestal duurder voor mensen met extreem slecht zicht. Dit betekent dat hoe slechter je zicht is, hoe duurder je behandeling waarschijnlijk zal zijn.
- Het type lasertechnologie: Een ander onderdeel van de LASIK oogchirurgiekosten is het type technologie dat wordt gebruikt. Nieuwe technologieën kosten vaak meer dan oudere technologieën. Voordat je een besluit neemt over de technologie, vraag dan eerst naar de prijs van de aangeboden LASIK-procedure, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.
- De expertise van de arts en de reputatie van de kliniek: De kosten van een LASIK ooglaserbehandeling kunnen ook worden beïnvloed door de chirurgische vaardigheden van de arts. Ervaren chirurgen die in gerenommeerde praktijken en klinieken werken, hebben de neiging om meer te rekenen, omdat ze een hoger niveau van vaardigheid in de procedure brengen.
LASIK vs. PRK: Welke oogoperatie is beter?
Last but not least, moet je weten dat er nog een andere populaire oogcorrectieoperatie is die vaak wordt vergeleken met LASIK. Photorefractive Keratectomy, ofwel Fotorefractieve Keratectomie (kort: PRK), werd voor het eerst uitgevoerd in 1987 en wordt beschouwd als de voorganger van LASIK. Net als LASIK is PRK een vorm van refractieve chirurgie om bijziendheid, hypermetropie en astigmatisme te corrigeren. PRK werkt ook door het hoornvlies met een excimer laser te vervormen zodat het licht dat het oog binnenkomt goed gericht is op het netvlies voor een helder zicht. Er zijn echter een paar verschillen, die wij je graag op een aantal punten willen wijzen.
- Het belangrijkste verschil tussen PRK en LASIK is de eerste stap in de procedure. PRK is ontworpen om oogafwijkingen te corrigeren door gebruik te maken van een excimerlaser om het hoornvlies een nieuwe vorm te geven zonder er een flap in te creëren. In PRK wordt eerst de dunne buitenste laag van het hoornvlies, het hoornvlies epitheelweefsel, weggedrukt of mechanisch verwijderd. In tegenstelling tot LASIK, dat een volledige hoornvliesflap produceert, laat PRK een dun laagje hoornvliesepitheel achter.
- In de volgende stap ablateert de excimerlaser het hoornvlies met een bepaalde dikte op basis van de waarden die tijdens het vooronderzoek zijn gemeten. De refractiekracht van het hoornvlies wordt zodanig veranderd dat de binnenkomende lichtstralen het netvlies correct gebundeld raken – een scherp visueel beeld wordt gecreëerd.
- Tenslotte wordt het hoornvliesepitheel teruggeduwd en bedekt met een therapeutische contactlens. De contactlens beschermt het epitheel gedurende de eerste 3 tot 5 dagen, d.w.z. tot het oppervlak genezen is en vervolgens wordt verwijderd. Het kan echter twee tot drie maanden duren voordat het zicht zich stabiliseert.11
Bekijk de vergelijking van de kenmerken van PRK en LASIK:
PRK | LASIK | |
---|---|---|
Kosten | vanaf € 635 per oog | vanaf € 760 per oog |
Gebruik sinds | 1987 | 1990 |
Met hoornvliesklep | Nee | Ja |
Duur van de behandeling | 15 – 30 Min | 15 – 30 Min |
Genezingstijd | Mogelijke pijn: 4 dagen – Hersteltijd: 8 tot 12 weken | Mogelijke pijn: 1 tot 2 dagen – Hersteltijd: 2 weken |
Andere kenmerken | Ideaal voor dunne, vlakke of te steile hoornvliezen | Geschikte procedure voor een normale hoornvlies |
Deze tekst is tot stand gekomen met de expertise van onze opticien
Jakub Odchazel.
Referenties:
1FDA 2webmd 3Laser Surgery Hub 4Der Spiegel 5Der Spiegel 6American Refractive Surgery Council 7All about vision 8VSP 9VSP 10Augen Lasern Vergleich