Oogmeting: Eerste stap voor nieuwe bril
Krijg je het gevoel dat er de laatste tijd iets niet helemaal in orde is met je ogen? Is je zicht wazig of krijg je hoofdpijn? Dan is het het juiste moment voor een oogonderzoek!
Een oogonderzoek bij een opticien kan je snel en eenvoudig vertellen of je een bril nodig hebt of niet. Bovendien kunnen ernstige oogziekten door een oogarts worden uitgesloten. Lees hier hoe een oogmeting wordt uitgevoerd en hoe je eenvoudig jouw favoriete bril online kunt bestellen.
Waarom is een oogonderzoek belangrijk?
Het belang van jaarlijkse oogonderzoeken gaat veel verder dan het controleren of het zicht niet wazig is. De oftalmoloog kan ervoor zorgen dat je geen ernstige oogziekten hebt, zoals glaucoom, staar of oogkanker, door een diepgaand oogonderzoek te laten uitvoeren.
Daarnaast kunnen hardnekkige hoofdpijn en de gevaren van slecht zicht tijdens het rijden worden voorkomen door een oogtest. Deze oogmeting zal je ook de details van het voorschrift voor je toekomstige bril vertellen.
Hoe vaak moet ik een oogcontrole uitvoeren?
Dit hangt deels af van de leeftijd, maar ook van de conditie van je ogen en het ziekteverleden van je familie. Als je jonger bent dan 40 jaar en geen oogproblemen hebt, kan je dokter of opticien je aanraden om elke 2 jaar een oogonderzoek te laten doen.
Als je 40 jaar of ouder bent, is het raadzaam om je ogen om de 1 à 2 jaar te laten onderzoeken.
Als je in het verleden oogproblemen hebt gehad of het risico loopt deze te krijgen (als iemand in je familie deze heeft gehad), dan zou je minstens één keer per jaar naar een oogarts moeten gaan.
Hoe werken oogmetingen?
Een oogonderzoek omvat een reeks tests om jouw zicht te controleren. De oogarts of opticien kan gebruik maken van verschillende instrumenten, fel licht in de ogen schijnen en je vragen om door een reeks lenzen te kijken. Elke test tijdens een oogonderzoek evalueert een ander aspect van je zicht of de gezondheid van je ogen.
Vóór het oogonderzoek
Voordat het daadwerkelijke onderzoek begint, moet je arts of opticien het een en ander ophelderen. Als het je eerste oogonderzoek is, zullen ze je hoogstwaarschijnlijk eerst vragen stellen over je zichtgeschiedenis. De antwoorden zullen je helpen om je risico op oogaandoeningen en zichtproblemen te begrijpen. De vragen die je zal worden gesteld zijn ongeveer als volgt:
- Welke gezondheidsproblemen heb je de afgelopen jaren gehad?
- Heb je last van oogproblemen?
- Heeft iemand in uw familie oogproblemen zoals maculadegeneratie, glaucoom of netvliesloslating?
- Heeft u in het verleden oogproblemen gehad?
- Heb je ooit een oogoperatie gehad?
- Heeft u allergieën voor medicijnen, voedsel of andere stoffen?
- Gebruikt u medicijnen?
Tijdens het oogonderzoek
Daarna gaat de arts of opticien verder met het oogonderzoek. In het geval dat je door een ophtalmoloog wordt onderzocht, omvat de procedure meestal deze stappen:
- De oogarts meet je gezichtsscherpte om te zien of je een bril of contactlenzen nodig hebt om je zicht te verbeteren.
- Je krijgt een verdovende druppel in je ogen. Dan wordt je oogdruk gemeten. Om het gemakkelijker te maken voor de arts om de binnenkant van het oog te onderzoeken, kunnen ze er voor kiezen om je ogen te verwijden met oogdruppels.
- Na het wachten op het effect van de dilatatiedruppels controleert de oogarts de gezondheid van de ogen, eventueel met behulp van verschillende lampjes om de voorkant en de binnenkant van elk oog te beoordelen.
Na het oogonderzoek
Aan het einde van het oogonderzoek zal je de uitkomst van alle testen met je arts bespreken, inclusief een evaluatie van je gezichtsvermogen, het risico op het ontwikkelen van oogziekten en de preventieve maatregelen die je kunt nemen om je gezichtsvermogen te beschermen.
Welke tests zijn opgenomen in een uitgebreid oogonderzoek?
Tijdens het oogonderzoek kunnen verschillende tests worden uitgevoerd. De tests zijn bedoeld om het zicht te controleren en om het uiterlijk en de functie van alle delen van de ogen te onderzoeken. Enkele van de meest uitgevoerde en relevante testen zijn de volgende:
Visuele scherptetest
De meest voorkomende oogtest is de visuele scherptetest. Het meet hoe helder je zicht is. Tijdens de test moet je verschillende letters van het alfabet identificeren die op een kaart (Snellen-grafiek) zijn afgedrukt of op een scherm worden weergegeven. De regels van het type worden kleiner als je naar beneden gaat. Elk oog wordt apart getest. Lees hier meer over de test en Snellen-grafiek.
Refractief oogonderzoek
De refractieve oogmeting is de test die de oogarts of opticien gebruikt om het exacte voorschrift voor een bril te bepalen. Tijdens een geautomatiseerde refractie zet de arts het instrument, dat een phoropter wordt genoemd, voor de ogen en laat hij je een reeks van lenskeuzes zien. Vervolgens zal hij je vragen welke van de twee lenzen er helderder uitziet. De refractie bepaalt het niveau van hyperopie (verziendheid), myopie (bijziendheid), astigmatisme en presbyopie.
Kleurenblindheidstest
In een uitgebreid oogonderzoek wordt er een screeningtest uitgevoerd die je kleurenzicht controleert om kleurenblindheid uit te sluiten. Naast het opsporen van kleurwaarnemingstekorten kunnen kleurenblindheidstests je oogspecialist ook waarschuwen voor mogelijke gezondheidsproblemen voor je ogen die je kleurwaarneming kunnen beïnvloeden.
Oogkaptest
De dekkingstest vertelt je hoe goed je ogen samenwerken. De arts zal je vragen om op enige afstand naar een klein voorwerp te kijken en elk oog af te dekken en bloot te leggen om te zien hoezeer je ogen bewegen. De arts zal ook controleren of een van de ogen zich van het doelwit afwendt. Dit is een aandoening die strabisme wordt genoemd. Misschien moet je de test herhalen met een doelwit in de buurt.