Hoornvlies
Het hoornvlies is het transparante voorste deel van het oog dat de iris, de pupil en de voorste kamer bedekt. Het hoornvlies, met de voorste kamer en de lens, breekt het licht af, waardoor het hoornvlies ongeveer tweederde van het totale optische vermogen van het oog uitmaakt.
Bij de mens is het refractievermogen van het hoornvlies ongeveer 43 dioptrieën. Terwijl het hoornvlies het grootste deel van de scherpte van het oog bijdraagt, is de focus gefixeerd. De curve van de lens kan daarentegen worden aangepast om de focus te „tunen“, afhankelijk van de afstand van het object. Het hoornvlies is één van de gevoeligste weefsels van het lichaam, aangezien het dicht ingeworteld is met sensorische zenuwvezels via de oogheelkundige verdeling van de trigeminuszenuw door middel van 70–80 lange hulpzenuwen en korte hulpzenuwen.
Onderzoek suggereert dat de dichtheid van de pijnreceptoren in het hoornvlies 300–600 keer groter is dan de huid en 20–40 keer groter dan de tandpulp, waardoor elke verwonding aan de structuur ondraaglijk pijnlijk is.