Wintersporten voor brildragers: Opgelet op de piste
Het is weer wintertijd. Het wordt koud buiten, de kerstvakantie staat voor de deur. Velen zullen genieten van de feestdagen in de sneeuw, terwijl ze op ski's of snowboards van de piste naar beneden suizen. Maar wist je dat het merendeel van alle ski- en snowboardongelukken veroorzaakt worden door visuele problemen?
Het belang van visuele ondersteuning op de piste
In feite: 80 procent van alle ongelukken in de sport, zonder de betrokkenheid van anderen, worden veroorzaakt door visuele en perceptuele vergissingen, en skiën is hierbij geen uitzondering.Uit onderzoek is gebleken dat de ski-prestaties en het risico op ongevallen rechtstreeks samenhangen met het gezichtsvermogen.1 Dit betekent dat, net als in het verkeer, ook op de piste de juiste visuele hulpmiddelen moeten worden gebruikt. Velen dragen daarom hun bril op de piste. Het kan echter gebeuren dat je bril je skibril en helm in de weg komt te zitten, wat erg oncomfortabel kan worden. De bril begint snel te beslaan, de skibril past niet goed over de bril, of de helm drukt op de zijkanten van de bril.
Veel skiërs en snowboarders gaan dus zonder helm en skibril de piste op, zodat ze hun bril kunnen dragen. Dit brengt echter hun veiligheid niet alleen in gevaar, ze lopen ook het risico om bij een ongeval ernstig gewond te raken. Ze kunnen ook hun ogen beschadigen, omdat een bril meestal niet voldoende UV-bescherming biedt. Bovendien kan een bril bij een ongeval ernstige oogletsels veroorzaken. Een skibril, net zoals zonnebrillen, beschermen tegen hogere UV-straling en kan het zicht verbeteren. 2
Wat kun je doen om jezelf te beschermen?
-
Draag simpelweg contactlenzen onder je skibril
Bescherm jezelf tegen ongelukken en gevaarlijke UV-straling! Contactlenzen kunnen gemakkelijk onder de skibril en de helm worden gedragen, zonder dat het beslaat of uitglijdt. Contactlenzen garanderen het best mogelijke zicht en voorkomen ongelukken, de skibril biedt bescherming tegen de zon en schittering.
Lichamelijke inspanning tijdens de wintersport resulteert in een verhoogde behoefte aan zuurstof. Ook het hoornvlies in de ogen wordt beïnvloed. Het is daarom aan te raden om contactlenzen te kiezen die bij droge winterlucht of winderige berghellingen voldoende zuurstof voor de ogen leveren.
Aangezien sneeuw tot 80 procent meer licht kan weerkaatsen dan een normaal grondoppervlak, is het van belang dat je een zonnebril of skibril kiest die speciaal voor de wintersport is ontworpen en die minstens 95 procent van de UV-straling absorbeert.
1 Avermann
Contaktlinsen 2 Sueddeutsche
Zeitung