Bestaande klant?

Complete gids over meekleurende, fotochrome zonnebrillen

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 06. 02. 2021. Geschreven door Lentiamo

Fotochromatische, meekleurende glazen beloven onze ogen te beschermen tegen 100% van de UV-stralen – maar alleen als ze in contact komen met zonlicht. Anders blijven de brillenglazen transparant. Dit proces gebeurt automatisch als we van binnen naar buiten gaan, zonder dat we moeten overschakelen van een bril op sterkte naar een zonnebril op sterkte.

Benieuwd hoe meekleurende zonnebrillen werken, wat hun voordelen zijn en of je ze zelfs met een blauw licht filter kunt krijgen? Lees dan de volledige gids over fotochrome, meekleurende zonnebrillen op Lentiamo.

Wat zijn fotochrome zonnebrillen?

Fotochromatische glazen, ook wel meekleurende glazen genoemd, zijn ontworpen om te reageren op ultraviolet licht. De brillenglazen worden donkerder bij helder licht, d.w.z. bij ultraviolette straling. Zonder activering van UV-licht blijven de brillenglazen in hun transparante staat.

Een fotochrome zonnebril kan een lichte tint geven als dat nodig is. Ze veranderen van kleur afhankelijk van hoe helder het licht is. Daarom zullen fotochrome zonnebrillen slechts in bepaalde situaties zeer lichtjes donkerder worden, bijvoorbeeld wanneer de kamer wordt verlicht door het zonlicht.

In combinatie met 100% UV-bescherming zorgen deze transitieglazen ervoor dat je ogen het hele jaar door comfortabel en gezond blijven.

Ze zijn niet alleen nuttig voor de dagelijkse activiteiten, maar ook voor de sport. Een sportzonnebril met 400 nm bescherming beschermt je tegen de felle zon. Je kunt ze buiten gebruiken, bijvoorbeeld bij het golfen, fietsen, vissen, skiën, hardlopen en tennissen, zonder verlies van visueel comfort en UV-bescherming.

Hoe werken fotochrome meekleurende glazen?

Hoe werken fotochrome, meekleurende glazen?

Fotochrome zonnebrillen werken met moleculen. De zilverhalogenide en zilverchloride moleculen zijn er verantwoordelijk voor dat de brillenglazen van kleur veranderen, zodat ze bij helder licht kunnen verduisteren en binnenshuis transparant zijn.

Wanneer de zonnebrilglazen worden blootgesteld aan UV-licht, beginnen triljoenen fotochromatische moleculen tijdelijk van structuur te veranderen. Zodra de vorm van een groot aantal moleculen tegelijkertijd verandert, wordt het oppervlak van het brillenglas donker.

Het resultaat is een bril die verandert in een fotochrome zonnebril en dan weer terug, zonder enige andere actie dan fel zonlicht.

Hoe lang duurt het voordat een meekleurende zonnebril van licht naar donker gaat?

Toen de eerste fotochromatische glazen van Corning Glass Works in 1964 werden gelanceerd, begonnen de brillenglazen pas na enkele minuten te reageren op UVA- en UVB-licht en bereikten ze na 15 minuten de maximale duisternis. Latere modellen hadden nog tot een minuut nodig om zich aan te passen aan de lichtomstandigheden. Vandaag de dag zijn er verschillende merken die gebruik maken van een zeer snelle fotochromatische technologie. Deze geavanceerde innovatie maakt het mogelijk om binnen enkele seconden de overgang te maken van helder naar donker.

Het chemische proces werkt ook andersom, als je van buiten naar binnen gaat. De donkere kleur van de glazen vervaagt in de eerste paar minuten binnenshuis en wordt helder.

Wist je dat dezelfde technologie beschikbaar is in contactlenzen? De lensmaterialen van de weeklenzen Acuvue Oasys with Transitions reageren binnen enkele seconden op zonlicht en bieden je 100% UV-bescherming op je ogen bij blootstelling aan de zon.

Wat zijn de voor- en nadelen van een meekleurende zonnebril?

Om het gemakkelijker voor je te maken om te beslissen of het de moeite waard is om een fotochrome bril aan te schaffen, hebben onze opticiens alle voor- en nadelen van meekleurende, lichtgevoelige brillenglazen op een rijtje gezet.

De voordelen van meekleurende glazen

  • Meekleurende glazen zijn kostenbesparend. Als je de trotse eigenaar bent van een fotochrome bril, hoef je niet twee brillen te kopen, d.w.z. een zonnebril en een normale bril, maar krijg je het beste van beide, gecombineerd in één effectieve oplossing.
  • Overgangsglazen zijn de perfecte keuze voor diegenen die de neiging hebben om een beetje lui of onzorgvuldig te zijn. Want met fotochromatische glazen kan je zowel binnen als buiten perfect zien en werken EN je beperkt het risico om je bril te verliezen.
  • Fotochrome brillenglazen kunnen worden voorzien van een anti-reflectiecoating. Hierdoor blijven de ogen comfortabel, zelfs op reflecterende oppervlakken zoals sneeuw of met verkeersborden.
  • De meekleurende brillen zijn verkrijgbaar in vele verschillende designs, kleuren en vormen. Welke stijl of trend je ook volgt, fotochrome brillenglazen van populaire merken als Ray-Ban vullen je look aan.
  • Het grootste voordeel is echter ongetwijfeld de ingebouwde filter tegen zonlicht en schadelijk blauw licht (meer hieronder).

De nadelen van fotochromatische glazen

  • Een nadeel van fotochrome brillenglazen is dat ze langzamer lichter worden dan dat ze donkerder worden. Gemiddeld duurt het 20 tot 30 seconden om ze helder te krijgen, afhankelijk van het merk en het ontwerp.
  • Temperaturen spelen een rol in de efficiëntie van transitieglazen. Fotochrome brillenglazen worden beïnvloed door koud weer – dit betekent dat het iets langer duurt voordat ze reageren op UV-stralen. Bovendien worden fotochrome brillenglazen donkerder bij lagere temperaturen en neemt de verkleuringssnelheid af als de brillenglazen koud zijn.
  • Meekleurende glazen kunnen een nadeel zijn tijdens het rijden. Omdat moderne autoruiten het UV-licht blokkeren, hetgeen dat nodig is om het glas te laten reageren, blijven lichtgevoelige glazen in auto's niet actief. Bovendien moet je 's nachts of bij slecht zicht geen getinte brillenglazen dragen.

Kan ik een fotochrome zonnebril krijgen met een blauw licht filter?

Sommige meekleurende brillen bieden je niet alleen bescherming tegen UV-licht, maar ook tegen zichtbaar licht, d.w.z. schadelijk blauw licht. Zonder bescherming bereiken blauwe lichtgolven onze ogen ongehinderd enkele uren per dag, wat schadelijk is voor de gezondheid van onze ogen. Het licht dat wordt uitgestraald door beeldschermen zoals computers, tablets, mobiele telefoons en televisies kan leiden tot digitale vermoeidheid van de ogen, moeite om in slaap te vallen en hoofdpijn.

Deze brillen bieden een perfecte bescherming tegen schadelijke UV-stralen + computerlicht. Het blauwlichtfilter wordt geactiveerd wanneer we naar een digitaal scherm kijken. Het biedt 100% UVA/UVB-bescherming, bescherming tegen blauw licht en een bescherming tegen stof en spatten.


 

Bronnen:

1. Vision Ease, https://www.visionease.com/…gebypage.pdf
2. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7259785/

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  • Peter

    zijn er ook meekleurende glazen (of brillen) die je zelf kan laten verkleuren wanneer je wilt, dus niet automatisch

    Antwoord
    • Alexander Lentiamo.nl

      Helaas hebben we dit niet nee!

      Antwoord
  • Jaap E.

    Hoe zit het met de slijtage van het verkleuringsproces. Ik heb vroeger meesleurende brillenglazen gehad, die in het begin snel meesleurden met het licht, maar naarmate ze ouder werden, duurde het steeds langer dat ze lichter of donkerder werden. Ook werden de oude glazen nooit meer helemaal licht of helemaal donker.

    Antwoord
    • Sanne Lentiamo.nl

      Hi Jaap,

      Uiteraard kunnen de brillenglazen en het proces wat verzwakken naar mate je ze al lang en veel draagt. Het is daarnaast afhankelijk van het merk en het glas hoe snel dit gaat.

      Echter, de technieken van de nieuwe generatie van meekleurende glazen zijn niet meer te vergelijken met de oudere versies. De kwaliteit is aanzienlijk verbetert en daarmee ook de tijdsduur van verkleuren.

      Mocht je nog verdere vragen hebben, dan horen we het graag.
      Fijne dag gewenst,

      Antwoord

*Verplichte velden

Best verkochte producten