Contactlenzen recyclen? Waar gooi je ze weg?
De verpakking van onze contactlenzen bestaat uit verschillende onderdelen, gemaakt met verschillende materialen. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je contactlenzen en de bijbehorende verpakking op de juiste manier kunt weggooien, dan is deze gids iets voor jou!
Contactlenzen, ongeacht of het daglenzen, maandlenzen of iets anders zijn, moeten altijd in de vuilnisbak worden gegooid. Hoewel dit misschien als voor de hand liggende informatie klinkt, er is berekend dat ongeveer 19% van de lensdragers hun contactlenzen in de gootsteen of het toilet gooien of doorspoelen, wat de verkeerde manier is.
Let op: contactlenzen mogen NIET in het toilet of de gootsteen worden weggegooid, want ze smelten niet in het water.
Hoe kan ik contactlenzen en de verpakking weggooien?
-
Verpakking
De verpakking (en de bijsluiters die daarin worden bewaard) is meestal gemaakt van papier, ofwel karton, dus volledig recyclebaar in de bijbehorende papierbak. -
Blisters
De blisters moeten altijd worden gescheiden voordat ze worden weggegooid, omdat het onderste gedeelte bestaat uit plastic en het afdekkingsfolie is meestal gemaakt van aluminium. De blister gooi je bij het plastic afval, zo komen ze in de plastic recycle keten terecht. -
Blister folie
Het folie van de blister is vaak gemaakt van aluminium. Voor aluminium hebben de meeste gemeentes helaas geen speciale afvalbak. Ze moeten tot nu toe worden weggegooid in de restafval. -
Contactlenzen
De meeste contactlenzen kunnen op dit moment helaas nog niet gerecycled worden in Nederland. Gooi ze daarom bij het restafval weg.
Indien je de Biotrue ONEday lenzen draagt van de fabrikant Bausch+Lomb, breng ze dan naar een opticien die aangesloten is bij het Biotrue ONEday recyclens programma van Bausch & Lomb. Zij verzamelen deze en zorgen ervoor dat ze gerecyled worden tot nieuwe producten.
Controleer bij twijfel over de juiste container altijd de symbolen en nummers die op de verpakking ziet staan. Deze speciale symbolen zijn op alle verpakkingen gedrukt en ze zijn internationaal, wat betekent dat je altijd zeker kunt zijn van hun betekenis. De meeste contactlensverpakkingen tonen bijvoorbeeld het ronde symbool dat je hieronder op de derde positie op de tweede regel kunt zien. Dat symbool betekent dat de verpakking kan worden gerecycled (maar niet de inhoud, namelijk de lens zelf). De afbeelding toont ook enkele van de meest populaire recyclingsymbolen die je op verschillende productverpakkingen kunt vinden.
Als we het specifiek over contactlenzen hebben, vind je meestal de symbolen die we je hieronder laten zien, met behulp van onze Lenjoy contactlenzen als voorbeeld:
Op dit moment zijn contactlenzen niet recyclebaar in Europa en dus moeten ze in de gemengde vuilnisbak worden gegooid. Hetzelfde geldt voor je oude of gebroken brilmonturen. Maar we kijken uit naar de toekomst, wanneer we – hopelijk – elk onderdeel van onze visuele hulpmiddelen kunnen recyclen!