Bestaande klant?

Rode ogen: Lijst van veel voorkomende oorzaken & remedies

Red eyes

Zijn rode ogen reden tot bezorgdheid?

Iedereen heeft wel eens rode ogen gehad. Ze kunnen onschuldig zijn en tijdelijk aanwezig blijven. Soms zijn rode ogen echter een teken van een ernstiger oogaandoening. In elk geval moet u uw ogen regelmatig controleren en uw oogarts raadplegen als u pijn of andere symptomen hebt die samengaan met uw rode ogen.

Voordat het een probleem wordt, vertellen de opticiens van Lentiamo u graag over de oorzaken en behandelingsmogelijkheden van rode ogen!

Hoe ontstaan rode ogen?

In een gezond oog zien het bindvlies en de ooglijmvliezen er witachtig uit. In een geïrriteerd of overbelast oog verwijden de bloedvaten zich om een betere bloedstroom naar het oog te verzekeren. Dit is het natuurlijke beschermingsmechanisme van het oog en hierdoor ziet uw oog er roodachtig uit.

Red eyes vs. clear eyes

Soms heb je zelf wel een idee waarom je ogen rood zijn. Bijvoorbeeld, als u uw contactlenzen meer dan normaal, kunt u merken dat uw ogen rood worden, maar dat wordt snel weer normaal als u ze verwijderd hebt. Rode ogen zouden geen permanente toestand moeten zijn. Het is belangrijk om de oorzaak te vinden en deze te behandelen.

Oorzaken van rode ogen

Rode ogen kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Ze kunnen van tijd tot tijd optreden of chronisch zijn. Als de oorzaak onbekend is, zullen de ogen onnodig gespannen blijven. Beide ogen of slechts één oog kan aangetast zijn.

Hier zijn enkele oorzaken van rode ogen:

  • Slaapgebrek
  • Droge lucht (b.v. door airconditioningsystemen)
  • Hoge UV-blootstelling door extreem zonlicht aan zee of hoog in de bergen
  • Gebarsten bloedvaten die kunnen ontstaan door niezen of hoesten
  • Conjunctivitis of bindvliesontsteking (ook bekend als roze oog) veroorzaakt door virussen of bacteriën
  • Ontsteking van de iris of het hoornvlies
  • Allergieën (b.v. door pollen, dierenhaar, cosmetica)
  • Contactlenzen, te lang contactlenzen dragen of slechte contactlenshygiëne

Rode ogen zijn een symptoom van sommige oogziekten, zoals ontsteking van het bindvlies, het hoornvlies, de oogleden, glaucoom of oogherpes, alsook tumoren. Dergelijke gevallen moeten worden geëvalueerd door uw oogarts, zodat u de best mogelijke behandeling kunt krijgen.

Als u een verwonding aan het oog hebt opgelopen - bijvoorbeeld door een scherp voorwerp - en u hebt daardoor een rood oog gekregen, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw oogarts.

Symptomen van rode ogen

Zoals de naam van het probleem al doet vermoeden, is roodheid van de ogen het meest voorkomende symptoom van rode ogen. Alle andere begeleidende symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak. U kunt last hebben van krabben, een branderig gevoel of jeuk. In sommige gevallen zijn waterige ogen en gezwollen oogleden mogelijk.

Als het om een bacteriële infectie gaat, kunnen ook een witachtige afscheiding en kleverige ogen optreden. Sommige mensen worden ook gevoeliger voor licht of ervaren een lichte pijn in de ogen.

Allergieën veroorzaken vaak rode ogen die gepaard gaan met een loopneus.

Het identificeren van de symptomen kan helpen om uit te zoeken wat de oorzaak is van uw rode ogen. Afhankelijk van de oorzaak, is het raadzaam uw oogarts te raadplegen, vooral als u een van de volgende begeleidende symptomen voelt:

  • Ernstige pijn
  • Wazig zicht of gevoeligheid voor licht
  • Koorts
  • Misselijkheid en braken

Wat helpt rode ogen?

Inserting eye drops

De behandelingen voor rode ogen kunnen sterk variëren. Als uw rode ogen worden veroorzaakt door slaapgebrek, dan is voldoende rust de oplossing. Als u last heeft van allergieën, probeer dan de irriterende stof te vinden en te vermijden. Als je een pollenallergie hebt, kan een goed passende zonnebril helpen.

Als u pijn lijdt en ernstig rode ogen hebt, zal uw oogarts een gedetailleerde anamnese afnemen. Het is belangrijk uit te zoeken wat hiertoe heeft geleid en wat precies de begeleidende symptomen zijn. Een onderzoek van het voorste oogsegment kan duidelijkheid verschaffen. Dit zal uw arts helpen om de best mogelijke behandeling voor u voor te stellen.

Verschillende oogzalfjes, druppels of gels worden vaak gebruikt om rode ogen tegen te gaan. In het geval van bacteriële conjunctivitis worden vaak antibiotische zalven en druppels gebruikt. Als het echter om een allergie gaat, worden antihistaminica voorgeschreven.

De beste oogdruppels voor rode ogen

Als uw ogen overmatig droog aanvoelen, oogdruppels of gels kunnen het ongemak minimaliseren. Lees ons medisch artikel over de 10 best verkochte oogdruppels voor droge ogen.

Huismiddeltjes voor rode ogen

Vraagt u zich af wat u zelf kunt doen om rode ogen te voorkomen? Geef altijd voorrang aan goede hygiëne en raak uw ogen pas aan nadat u uw handen hebt gewassen. Vermijd overmatig wrijven of krabben. Daarnaast voelen verkoelende kompressen vaak prettig aan op de ogen. Tot slot helpt veel water drinken ook bij droge, rode ogen.

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en sterke wind en extreem zonlicht te vermijden. Een goede zonnebril van uw opticien beschermt uw ogen tegen overmatige blootstelling aan UV-straling en kan rode ogen voorkomen.

Rode ogen met contactlenzen

Als u contactlenzen draagt en rode ogen hebt, kunt u het beste je bril dragen om je ogen wat verlichting te geven. 

Als contactlenzen voortdurend de oorzaak zijn van uw rode ogen, dan moet u naar uw opticien gaan. Zij zullen uw ogen en lenzen onderzoeken. Slechte hygiëne van contactlenzen of het te lang dragen van contactlenzen is vaak de oorzaak. Volg altijd de instructies van uw opticien met betrekking tot het bewaren en schoonmaken van uw contactlenzen.

Zijn rode ogen gevaarlijk?

Over het algemeen vormen rode ogen geen bedreiging voor uw gezondheid als ze geen andere begeleidende symptomen hebben. Vaak zijn de ogen gewoon droog. Tijdelijk geen alcohol drinken, meer slapen, regelmatig water drinken en speciale oogdruppels kunnen helpen. Als u ondanks deze maatregelen last heeft van rode ogen en ernstige pijn of afscheiding opmerkt, ga dan onmiddellijk naar uw oogarts.

 


 

Wil je meer leren over onderwerpen zoals staaroperatie of gezwollen ogen? Lees er meer over in de Lentiamo-gids over oogziekten.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten