6 x fabels over contactlenzen
We weten allemaal dat een boom niet in je maag zal groeien, als je per ongeluk een kersenpit hebt ingeslikt. Maar misschien weet niet iedereen hoeveel valse mythes er bestaan met betrekking tot het gebruik van contactlenzen.
Wie kan ze dragen en wie niet.. Zijn er aandoeningen die het dragen van contactlenzen onmogelijk maken? Lentiamo zet de fabels op een rij!
-
Ik kan geen lenzen dragen
Onjuiste informatie verstrekking is vaak de reden voor het feit dat veel mensen nooit de voordelen van het dragen van contactlenzen zullen ervaren, wat natuurlijk jammer is.
Contactlenzen kunnen gedragen worden door 90% van de mensen die slechter zicht hebben.
We kunnen zeggen dat bijna alle erkende visuele afwijkingen kunnen worden verholpen door overeenkomstige soorten contactlenzen. De meest voorkomende visuele afwijkingen die kunnen worden gecorrigeerd zijn: myopie (bijziendheid), hypermetropie(verziendheid), presbyopie (ouderdomsverziendheid) en astigmatisme.
Zelfs extreme correctie met een sterkte van 18 zou mogelijk kunnen zijn. Bezoek een oogarts of opticien voor een oogmeting en overleg met hen voor medisch advies. -
Kunnen lenzen achter je ogen verdwijnen?
Veel mensen die voor het eerst contactlenzen gaan dragen, zijn hier bang voor en vinden het een eng idee.
Het is echter onmogelijk dat een lens achter het oog gaat zitten. Een lens kan, wanneer je deze onjuist in doet of de lens niet perfect bij jouw ogen past, wellicht onder het ooglid gaan zitten. Een contactlens zal nooit achter de ogen kunnen verdwijnen. -
Contactlenzen zijn duur
Contactlenzen kunnen als een luxe product worden ervaren, echter hoeven lenzen totaal niet duur te zijn. Afhankelijk van of je daglenzen of maandlenzen draagt, valt het bedrag dat je betaalt erg mee. En wellicht vergoed jouw zorgverzekeraar een gedeelte! Vraag het na bij jouw zorgverzekeraar.
Daarnaast zijn contactlenzen online goedkoper dan bij de opticien. Je kunt dezelfde contactlenzen tot wel 45% goedkoper online bestellen op Lentiamo dan bij een opticien.
-
Is het mogelijk om contactlenzen met water te reinigen?
Sommige mensen geloven dat lenzenvloeistoffen een truc zijn die door farmaceutische bedrijven wordt uitgevoerd om mensen meer geld uit te laten geven. Dit is totaal onjuist.
Waarom? Omdat leidingwater een veelheid aan micro-organismen bevat. Sommige daarvan zijn onschuldig, terwijl andere een ernstig gevaar voor de gezondheid van de ogen kunnen vormen. Het gevaarlijkst voor onze ogen zijn amoeben die groeien in boilers en ketels. Eenmaal in aanraking met de lens of lenzendoosje, kunnen ze verantwoordelijk zijn voor infecties en in het ergste geval zelfs leiden tot blindheid.
Maak daarom jouw contactlenzen altijd en alleen schoon met goede lenzenvloeistof. -
Kunnen mensen die diabetes hebben contactlenzen dragen?
Dit is een oud verhaal dat in de geneeskunde al lang bestaat, alhoewel dankzij een onderzoek dat in 2013 is gestart, er langzaam maar zeker verandering komt.
Het onderzoek heeft aangetoond dat contactlenzen niet gevaarlijk zijn voor diabetespatiënten die de juiste behandeling volgen. Maar pas op: „het volgen van de juiste behandeling“ is volgens dit onderzoek het cruciale punt. Overleg daarom altijd met jouw arts.
Diabetische patiënten hebben ongetwijfeld problemen met de ogen en als ze niet het juiste dieet volgen zullen de suikerspiegels plotselinge pieken en dalen vertonen, waardoor de bloedvaten samentrekken en uitzetten. Daarom zal het oog last hebben van schommelende dioptrieën – soms vrij extreem – en het kan veel te veeleisend zijn voor het gezichtsvermogen. -
Is het mogelijk om tijdens het slapen contactlenzen te dragen?
Als je speciale dag- en nachtlenzen draagt, kun je ze tijdens je slaap in houden, met alle andere lenzen is het niet verstandig om te slapen.
Je kunt alleen met lenzen in slapen als jouw opticien dit je heeft geadviseerd. Hier leggen we uit wat er gebeurt als je in slaap valt met lenzen die niet geschikt zijn hiervoor.
We hopen eindelijk antwoord te hebben gegeven op een aantal fabels. Ken je nog andere valse mythes over contactlenzen?