Bestaande klant?

Cataractchirurgie: behandeling en herstelperiode

Grauer Star OP

Of u er nu zelf mee te maken hebt of niet, u hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van staar of staaroperaties. Cataract is een vertroebeling van de ooglens die meestal op oudere leeftijd zichtbaar wordt. In het ergste geval kan cataract tot blindheid leiden als het niet wordt behandeld.

Om dit te voorkomen wordt de vertroebelde lens operatief verwijderd en vervangen door een kunstlens. Deze ingreep is een routine geworden. Ze duurt meestal minder dan een uur en wordt poliklinisch uitgevoerd.

Hoe wordt cataract behandeld?

Cataract ontwikkelt zich geleidelijk over meerdere jaren en wordt vaak pas op latere leeftijd opgemerkt. Helaas zijn er geen medicijnen of niet-chirurgische behandelingsmogelijkheden om de progressie van cataract te stoppen.

Geschikte contactlenzen of een bril kan een operatie wat uitstellen. Maar als het gezichtsvermogen eenmaal te beperkt is, ontkomt men niet aan een kleine chirurgische ingreep. Deze wordt door oogartsen aanbevolen omdat het gezichtsvermogen hierdoor volledig kan worden hersteld.

Een staaroperatie is een routine ingreep en duurt ongeveer 30-45 minuten. Het succespercentage voor verbetering van uw gezichtsvermogen is hoog. Als u in goede gezondheid verkeert en de aansluitende nazorg thuis kunt doen, wordt een staaroperatie poliklinisch uitgevoerd.

Na de operatie zijn uw ogen zeer gevoelig voor licht en het duurt een paar dagen voordat uw zicht is aangepast aan de nieuwe lenzen. Patiënten hopen vaak onmiddellijk op een perfect zicht, maar dat kan enige tijd duren. Doe het daarom rustig aan en zorg goed voor uw ogen. Geschikte visuele hulpmiddelen, zoals een bril of zonnebril, kunnen helpen.

Hoe werkt een cataractoperatie?

Bij een staaroperatie wordt de troebele lens operatief verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Er wordt een plaatselijke verdoving toegediend, zodat u dezelfde dag nog naar huis kunt. Er wordt dan een sneetje van ongeveer 3 mm in het hoornvlies gemaakt. Er zijn twee algemeen bekende procedures:

De meest gebruikelijke procedure is extracapsulaire lensextractie, waarbij het natuurlijke lenskapsel in het oog blijft. De lenskern en lenscortex worden met behulp van ultrageluid vloeibaar gemaakt en vervolgens afgezogen. De kunstlens wordt dan in het lenskapsel geplaatst. Bij deze methode treden er meestal geen complicaties op en is de nieuwe kunstlens stabiel.
Een ander type is intracapsulaire lensextractie waarbij de hele lens, inclusief het lenskapsel, uit het oog wordt verwijderd. Deze methode vereist een grotere incisie in het hoornvlies en de sclera, zodat de lens uit het oog kan worden gehaald. Dit kan meer letsels in het oog veroorzaken en het behoud van de nieuwe lens is niet gegarandeerd. Tegenwoordig wordt dit proces minder vaak uitgevoerd.

Na de operatie krijgt u mogelijk een oogkussentje of een plastic schildje dat doorgaans de dag na de operatie kan worden verwijderd. Uw arts zal u informeren over alle nazorg en herstelstappen die specifiek zijn voor uw geval.

In het algemeen zult u geen pijn voelen. U zult misschien merken dat uw ogen iets anders aanvoelen omdat er een nieuw vreemd lichaam aanwezig is. Uw lichaam zal snel aan dit gevoel wennen. Uw ogen kunnen ook jeuken. Dit zal na een paar dagen verdwijnen. Indien u andere complicaties opmerkt of hevige pijn voelt, gelieve dan onmiddellijk uw oogarts te bezoeken.

Welke implantaten worden gebruikt voor cataractchirurgie?

Er zijn verschillende lensimplantaten.

  • Monofocale lenzen zijn standaardlenzen waarmee u zowel van dichtbij als van veraf goed kunt zien. Om op alle afstanden goed te kunnen zien, hebt u een extra bril nodig.
  • Daarentegen zijn er multifocale lenzen die een helder zicht van dichtbij en veraf bieden.

Vraag uw oogarts welke lens het beste is voor uw ogen en gezichtsbeperking.

Krijg ik ziekteverlof voor een cataractoperatie?

Als u werkt, hangt het van de specifieke kenmerken van uw staaroperatie en uw werk af hoe snel u weer kunt werken. Het is een medische ingreep en uw arts zal u adviseren over de bijzonderheden van uw herstel en wat u kunt verwachten.

Wat moet ik weten over het herstel na een cataractoperatie?

De rustperiode na de operatie is bijzonder belangrijk. Gun uzelf en uw ogen de eerste twee weken na de operatie de tijd om uit te rusten. De rustperiode helpt uw nieuwe lens om zich in het oog te nestelen en uw zicht te verbeteren.

Vermijd zware voorwerpen op te tillen en voorover te buigen om de ogen niet te veel te belasten. Veel lezen kan vermoeiend zijn voor de ogen. Wees voorzichtig met stof, cosmetica of andere kleine deeltjes die in de buurt van uw oog komen. Wrijf niet in uw ogen. Rijd niet totdat uw arts u laat weten dat u weer achter het stuur mag kruipen.

Is het raadzaam een bril te dragen om cataract te behandelen?

In een vroeg stadium van cataract kan het dragen van een bril uw gezichtsvermogen verbeteren en mogelijk een operatie uitstellen. Als de vertroebeling van de lens zich echter in een vergevorderd stadium bevindt, zal alleen een vervanging van de ooglens helpen om uw gezichtsvermogen te herstellen.

Na een cataractoperatie is het belangrijk om uw ogen te beschermen met een geschikte bril.

De kunstlens in het oog heeft enige aanpassingstijd nodig, waarbij de definitieve gezichtscorrectie na ongeveer 5-7 weken kan worden vastgesteld. Gedurende deze tijd moet u een tijdelijk visueel hulpmiddel dragen. Daarna is het belangrijk dat u een nieuw voorschrift krijgt en nieuwe lenzen laat maken. In de meeste gevallen zal een operatie de correctie volledig veranderen.

Moet ik een zonnebril dragen na mijn staaroperatie??

Bij cataract raken uw ogen gedurende lange tijd gewend aan een troebel, lichtgereduceerd zicht. Na de operatie kan alles er zeer helder en verblindend uitzien. Daarom moet u ook denken aan het dragen van een zonnebril van hoge kwaliteit. Vooral als u buiten bent, moet u goede bescherming tegen de zon voor uw ogen hebben.

Wil je meer weten over verschillende oogproblemen? Lees de Lentiamo-gids over oogziektes om meer te leren over onderwerpen zoals glaucoom of rode ogen.

 


 

Sources:

NHS, Cataract surgery

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten