Bestaande klant?

Kan je niet wennen aan je bril? Hier zijn alternatieven voor een multifocale bril.

Geschreven door Lentiamo op 25. 04. 2020

Multifocale brillen zijn uitstekende visuele hulpmiddellen voor iedereen die zijn of haar presbyopie in één glas wil corrigeren. Het duurt echter wel even om te wennen aan multifocale brillenglazen. Daarom heeft Lentiamo enkele nuttige tips en alternatieven voor je.

Wat zijn bifocale en multifocale glazen?

Er zijn veel verschillende soorten brillenglazen, die allemaal hun voordelen hebben. Afhankelijk van het type visuele handicap kan je met behulp van enkelvoudige, bifocale of multifocale brillenglazen (ook wel progressieve brillenglazen genoemd) weer duidelijk zien.

Als je een bril nodig hebt voor zowel het lezen als het zien op afstand, kan een bifocale bril een comfortabelere optie zijn dan een enkelvoudige bril. Bifocale glazen worden gescheiden door een zichtbare lijn: een groter gebied voor zicht op afstand met een kleiner gedeelte voor het lezen.

Multifocale brillen hebben geen zichtbare lijn tussen de afzonderlijke visuele gebieden. Ze hebben een naadloos, onzichtbaar ontwerp waarbij de sterkte „geleidelijk“ verandert over het hele brillenglas. Het primaire kijkgebied in een multifocale bril is voor de afstand, met een gebied aan de onderkant van de lens voor dichtbij zicht, of lezen, en een gebied voor intermediair zicht in het midden. Multifocale brillenglazen combineren dus drie voorschriften in één bril.

multifocale progressieve brillenglazen

Hoe kan ik wennen aan mijn multifocale bril?

Hoewel multifocale brillen zeer innovatief en effectief zijn, kunnen de drie verschillende zichtzones moeilijkheden veroorzaken. Ten eerste zijn de zichtzones voor afstand en nabijheid bij multifocale brillen kleiner dan bij enkelvoudige brillen. Dit is iets waar je aan moet wennen. Daarnaast kunnen de drie zichtzones zelfs duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken tijdens de gewenningsfase.

We hebben daarom een paar tips verzameld voor iedereen die nog niet helemaal gewend is aan multifocale brillen.

  • In het begin is het het beste om slechts één of twee uur per dag een multifocale bril te dragen om er langzaam aan te wennen
  • Probeer je oude bril zo min mogelijk te dragen
  • Schuif je nieuwe bril niet over je neus
  • Kijk recht voor je uit als je loopt, niet naar beneden
  • Probeer tijdens het lezen het boek ongeveer 40 centimeter van je ogen te houden. Kijk daarbij door het onderste deel van de brillenglazen
  • Als je achter de computer zit, plaats je de bovenkant van het scherm net onder je ogen
  • Als je na een paar weken nog steeds moeite hebt om scherp te zien door je multifocale bril, raadpleeg dan je opticien.

Welke alternatieven zijn er als ik niet kan wennen aan een multifocale bril?

Als je je niet prettig voelt bij je nieuwe multifocale bril, zijn multifocale contactlenzen, ofwel leeslenzen een slim alternatief.

Dit zijn lenzen die, net als een multifocale bril, verschillende visuele zones hebben. Om altijd het juiste zichtbereik voor de pupil te hebben, moeten de lenzen door je opticien of oogarts worden aangepast. Dat komt omdat de pasvorm op het oog bepalend is voor een goed gezichtsvermogen.

Op Lentiamo zijn veel verschillende multifocale contactlenzen beschikbaar.

Bekijk alle multifocale leeslenzen

Maar hoe weet je of multifocale contactlenzen, ofwel leeslenzen, geschikt zijn voor jou? Hier zijn een paar feiten die je moet overwegen voor en tijdens je bezoek aan je opticien.

Multifocale lenzen bieden een aantal voordelen, waaronder:

  • Uitstekende zichtscherpte voor een dichtbij- tot veraf zicht
  • Soepele overgang van het ene naar het andere zichtniveau
  • De mogelijkheid om onder bijna alle omstandigheden te zien, zonder extra bril

Multifocale lenzen bieden veel, maar zijn mogelijk:

  • moeilijker om aan te wennen dan andere contactlenzen vanwege de andere visuele ervaring
  • gepaard met verblindend licht in het nachtzicht en gesluierd of schaduwrijk zicht in het begin
  • duurder dan normale contactlenzen door de toegenomen complexiteit van het ontwerp

Als je nog vragen hebt over contactlenzen en brillen op Lentiamo, aarzel dan niet om ze te vragen in een reactie of neem contact met ons op via info@lentiamo.nl

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

  • Wendy

    Ik kan lezen met mijn leesbril. Met mijn multifocale bril kan ik veel minder scherp lezen dan met mijn leesbril. Is dat normaal?

    Antwoord
    • Alexander Lentiamo.nl

      Hi Wendy,

      Dit zou niet mogen, je kan best een langs je oogarts gaan en vragen of je voorschrift nog wel klopt.

      Fijne dag,

      Antwoord
  • Sandra L.

    Ik kan prima wennen maar niet aan het feit dat ik links en rechts vaag zie. Dat went nooit. Het is een beperking van mijn gezichtsvermogen in plaats van verbetering

    Antwoord
    • Sanne Lentiamo.nl

      Hi Sandra,

      Dat klinkt niet juist inderdaad! Indien dit door een bril komt, raden we je aan om advies te vragen aan de verkopende partij of de opticien.
      Mocht je nog geen bril of lenzen dragen, dan raden we je aan om een bezoekje te maken bij een oogarts of opticien voor een oogmeting. Zicht is belangrijk!

      Fijne dag gewenst,

      Antwoord
    • T S.

      Ik kan ook niet wennen aan het onscherpe zicht. Ik zie met varifocus glazen minder als dat ik zie zonder bril. Alleen het verafgedeelte is prima. Mijn sterkte is namelijk niet zo hoog, dat ik altijd een bril op zou moeten.Veel activiteiten die ik doe, bv tekenen, lukt gewoon niet met varifocus. Ik heb nu besloten gewoon weer voor enkelvoudig te gaan. En een leesbril voor priegelwerk. Werkt voor mij het beste. Gelukkig mag ik nog omruilen.

      Antwoord
    • J. V.

      Ja, ik vind het echt een beperking en zal daar niet aan wennen ben ik bang. Ik ben net een halve garen met een tick die in de rondte zit te draaien met mijn hoofd.

      Antwoord

*Verplichte velden

Best verkochte producten